Sunday 17 August 2008

Nacionalni park otoka Cíes

Početkom ljeta imala sam priliku provesti jedan vikend u nacionalnom parku otoka Cíes, u sjeverozapadnoj regiji Španjolske, Galicija.
Nacionalni park je jako lijepo očuvan, priroda je netaknuta tako da sam imala osjećaj da se nalazim u prirodnoj oazi. Nacionalni park je otvoren samo tijekom toplijih mjeseca (od lipnja do rujna) te jedini način prijelaza do otoka je putem broda. Ako želiš ostati na otocima nekoliko dana, tada je potrebno kupiti povratnu kartu za neki drugi dan, no u tom slučaju je potrebno imati rezervaciju za kamping (jedini način prespavanja).
Otoci su poznati za njihove prekrasne pješčane plaže. Ovdje u Španjolskoj ima dosta pješčanih plaža te ovo nije novost, no pijesak na otocima Cíes je tako tanak i sitan da je nemoguće hodati po njemu bez da ti noge ne tonu u pijesak bar nekoliko centimetara. No jako je ugodno za ležanje i sunčanje :) Voda je dosta hladna no jako čista i bistra. Jednom kad se prebrodi početni osjećaj hladnoće prilikom ulaska u more, predivno je kupati se, a pogotovo roniti. Običnim naočalama za more vidjela sam nekoliko predivnih riba :)
No, ljepota tih otoka nije samo u njihovim plažama već vrijedno je posjetiti i ostatak prirode koje kopno nudi. Prekrasno je preći sve staze kroz šume ili uz plažu, diviti se prirodi i velikom broju galeba koji uživaju letjeti uz vjetar. Na nekoliko mjestima nude se predivan pogled na otoke ili na divlji ocean! Savjetujem da osim turističke staze koje vodi do svjetionika na jednom brdu, također se isplati proći i ostale staze koje nisu toliko turističke. Malo je teže ih proći, no pogledi koje nude su neocjenjivi!
Cies, Galicia (June 2008)

Slika desno vodi do album slika vikenda koji smo proveli na otocima Cíes s nekoliko prijatelja.

No comments:

Post a Comment

Feed on  Posts or  Comments