Wednesday 26 March 2008

Maroko, ostale posjete

Za kratko vrijeme koje smo bili u Maroku nismo boravili cijelo vrijeme samo u Tanger, već smo posjetili i nekoliko gradova u okolici. Prvi grad koji nas je iznenadio njegovom ljepotom i autentičnošću je Chefchaouen. Ime je dobio po tome što se nalazi između planina koje imaju oblik rogova, samo ime znači "pogledaj rogove". No grad je poznato turističko odredište radi raznolikih modrih tonova kojima obiluju njegove građevine, pogotovo u starom dijelu grada.
Iznimno je zanimljivo i pomalo tužno vidjeti kako žene peru rublje na gradskoj praonici, naravno sve se radi ručno kao što su jednom vjerojatno naše bake prale. Djeca im pomalo pomažu ili jednostavno igraju svi zajedno. Tu i tamo koji dječak se približuje turistima pitajući koji novčić, ali što ih najviše razveseli je kad dobiju koje slatkiše.
Šetajući se gradskom tržnicom pratio nas je miris namirnica i svježeg voća i povrća, no ne nedostaju ni trgovine sa suvenirima. Živahna je atmosfera te i ovdje smo naišli na odličnu hranu!
Drugom prilikom posjetili smo drugi grad koji se ovaj put nalazi zapadno od Tangera, na samoj obali Atlantskog ocena: Asilah. Potpuno različit od prethodnoga, i ovaj grad nas je iznenadio svojom lijepotom i originalnošću. Stari grad je okružen debelim starim zidinama koje tu i tamo dopuste da se diviš predivnom pogledu na divljem oceanu. Ovaj grad obiluje bijelom bojom koja uz more je jedinstvena kombinacija za opuštanje i uživanje u mirnoj šetnji kroz njegove ulice. Šteta što je još bilo hladno te nismo mogli uživati u ljepotama njegovih pješćanih plaža i čistog modrog oceana. Svakako je grad vrijedan posjete! Požurite...

No comments:

Post a Comment

Feed on  Posts or  Comments