Friday 4 January 2008

Kratko putovanje u Oslo, Norveška

(If you don't understand Croatian read the article about the same topic on Franchu's Lair.)

Ove godine dočekali smo Novu Godinu u Oslu i stvarno smo se super proveli!

Bili smo smješteni u hotelu Norlandia Karl Johans koji se nalazi u samom centru grada. Super smo se tamo snašli, nije bio uopće bučan kao što smo bili pročitali i uštedjeli smo puno vremena jer smo se nalazili u blizini većini mjesta koja smo htjeli posjetiti.

Prvi dan smo iskoristili za razne posjete. Najprije smo posjetili Gradsku vijećnicu koja nas je impresionirala svojom veličinom i prekrasnim freskama.
Nakon toga posjetili smo Nobelovo Sjedište za Mir (Nobel Peace Center), gdje smo imali priliku vidjeti dvije izložbe: o slobodi govora i globalnom zagrijavanju. Obje izložbe su bile jako zanimljive, no mene je osobno pogodila prva gdje su bile izložene slike i životni primjeri osoba koje su se borile za pravo na slobodu izraza. Također treba spomenuti da u samom centru su originalno prikazane sve Nobelove nagrade o miru (mračna soba s digitalnim okvirima sa slikama dobitnika) kao i ostali sadržaji.
Nažalost nismo mogli posjetiti Akershus dvorac jer je bio zatvoren, no mogli smo se prošetati njegovim zidinama i diviti se ljepoti grada.

Slijedili su muzeji. Muzej Kon-Tiki prikazuje ekspediciju znanstvenika Thor Heyerdal koji je htio dokazati interkontinentalnu komunikaciju starih civilizacija iz Afrike i Južne Amerike. S grupom suradnika se uputio u nekoliko ekspedicija, a najpoznatija je RA II kojom je uskoro došao do cilja (brod se danas nalazi u muzeju).
U Muzeju Fram je moguće ne samo vidjeti, već i prošetati se poznatim brodom FRAM koji je poznat po tome što je u svoje vrijeme je plovio najjužnije i najsjevernije nego li koji drugi brod.
Muzej Vikinza stvarno vrijedi posjetiti! Impresivno je vidjeti 32 metara dugu lađu koju su Vikinzi u prošlosti koristili za plovidbu sjevernim morima.
Muzej znanosti i tehnologije prikazuje razvoj našeg društva i sve izume iz prošlog stoljeća. Posebito je zanimljivo za djecu, gdje uz igru mogu naučiti principe važnih povijesnih izuma.

Zanimljiva je bila posjeta skijaškom muzeju i Holmenkollen tornju, pogotovo prekrasan je pogled sa skijaške skakaonice!

Jedini nedostatak po zimi je taj što se svi muzeji zatvaraju već u 16 ili 17 sati, ali mi smo u to slobodno vrijeme se šetali gradom ili mirno negdje večerali.

Osim svih tih posjeta, išli smo i na skijanje! Da li si možete zamisliti koja je to privilegija njima što imaju mogućnost ići do skijaške staze metroom? Prekrasno iskustvo! Skijali smo u zimskom parku Tryvann udaljen samo 20min od centra grada.
Također smo išli i na klizanje, a kako ne bi kad smo imali klizalište pred hotelom :)

Uglavnom super smo se proveli i puno novoga naučili! Čudan je osjećaj kad dan ima samo jutro i večer (sunce je bilo nisko cijelo vrijeme), te pretpostavljam da mora biti jedinstveno iskustvo ljeti promatrati sunce u ponoć. Morat ćemo se barem za to vratiti!

1 comment:

  1. Heeej! Evo mene malo opet tu:) Sad imam osjecaj da sam i ja bila u Oslu:) Super si sve opisala!
    Pusa velika od mene kao poklon na danasnji dan;)

    ReplyDelete

Feed on  Posts or  Comments